Fenomén skvelej škótskej single malt whisky Ardbeg sa zrodil na ostrove Islay, na mieste, kde kedysi stála čierna pálenica.
V roku 1794 tu Alexander Stewart zakladal svoj liehovar, no pre nedostatok peňazí musel stavbu prerušiť. Liehovar napokon slávnostne otvoril až John MacDougall.
V roku 1887 zaznamenal Ardbeg Distillery významný míľnik, keď sa s ročnou produkciou 1,1 miliónov litrov whisky stal najproduktívnejším liehovarom na ostrove.
Renesanciu však zažil až v roku 1997, keď ho odkúpila spoločnosť Glenmorangie, ktorá patrí do portfólia Louis Vuitton Moet Hennessy.
Ardbeg sa preslávil whiskami so silnou slanou a zemitou príchuťou rašeliny a robustným dymovým nádychom, pričom znalci na celom svete ich považujú za najrašelinovejšie, najkurióznejšie a najkomplexnejšie zo všetkých sladových whisky z ostrova Islay.
Na výslednej chuti sa slanými a jódovými tónmi podieľa aj blízkosť mora. Napriek svojej dymovosti je whisky Ardbeg preslávená lahodnou sladkosťou, čo je fenomén, ktroý sa poeticky nazýva \"rašelinový paradox\".
V roku 2011 bola whisky Ardbeg vynesená na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, kde v špeciálnych tubičkách zotrvala niekoľko rokov, aby sa neskôr mohli dokázať účinky mikrogravitácie na výsledný produkt. Vzorka bola zmiešaná s hoblinami z dubového suda.
V roku 2014 sa vzorka vrátila na Zem a skúškami sa zistilo, že \"kozmická\" whisky sa od tej klasickej značne odlišuje.
(Bez podrobnejšieho popisu.)